moje nejoblíbenější jídla do fotoknihy
hranolky s dušenou zeleninou a houbami - kuřecí stehno oberu a podusím na cibulce (kost nechám na polévku)
na  to dám pak  ještě dusit 
žampiony
celer nakrájený na malé kostičky
papriky nakonec aby nebyli rozvařené
okořenit a navrch posypat naklíčenými semínky nebou lebedou, kopřivou, bršlicí a pod...
jako přílohu třeba hranolky :-)
pizza s bršlicí - Náplň na pizzu 
špenát s bršlicí .(tři hrstě)
3 stroužky česneku(rozmělněné)
1 lžička soli, Oregano, bazalka
černé olivy
1 drcená chilli paprička
250 g zakysané smetany
2 vejce (vše promíchat na kaši a natřít na přípravený korpus)
plátky čerstvého sýra nakonec položit navrch a nechat zapéct 
15 min při 225°C
TĚSTO 
• 20 g kvasnic
• 200 ml vody
• 1 dcl oleje
• 500 g hladké mouky
• 1 lžička cukru
• Špetka soli
Postup Těsto:
Kvasnice rozmícháme v misce s vlažnou vodou,olejem,cukrem a lžící mouky. Přikryjeme a necháme cca 15 min kynout na teplém místě.
Do mísy či na vál nasypeme mouku a smícháme ji se solí. Zapracujeme do ní 
vzniklý kvásek a uhněteme pružní těsto.Přikryjeme a necháme hodinu 
kynout (Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem).
Po nakynutí těsto znovu prohněteme a vyválím si z něho kulaté placky ( Z 
tohoto množství se mi vždy povedou 4 placky o průměru 32 cm a tloušťce 
1,5 cm)
Na pečícím papíru pečeme v horké troubě na 220°C 5 minut. Poté korpus necháme schládnout a zamrazíme
Bramboráky s Pikls a Lebedou - Bramboráky každý zná, takže recept je stejný, ale bramboráky na konci jen pomažu olivovým olejem nebo sádlem a zapékám v troubě na pečícím papíru...nejsou pak tak mastné..8 velkých brambor,8 stroužků česneku mléko, trošičku mouky, olej,1 vejce, majoránka, sůl.

A natrháme lebedu a otrháme z ní lístečky, nať rozmixuju a přidávám do bramboráků..lístečky nechám navrch na jídlo čerstvé. Plevel ale vynikající...
Lebeda má obrovské množství vápníku - vhodná jako náhrada mléčných výrobků např. při alergii nebo nesnášenlivosti mlékadetoxikace, odstranění splodin látkové výměny (metabolismu)odstranění solí usazených v kloubech (dna, artritis uratica) revma, revmatismus, revmatoidní artritidabolesti kloubů otoky kloubů nemoci kůže - akné a ekzém, semena = nenávykové projímadlo...RECEPT NA PIKLS U DALŠÍ  STEJNÉ FOTOGRAFIE...SEM SE UŽ NEVEŠEL
Pikls k bramborákům - Kvašenou zeleninu = Pickles : ten k bramborákům podávám aby se lépe trávili, a hlavně proto že při kvašení které probíhá v nastrouhané zelenině po dobu tří dnů tam vzniká vitamín K2, který jako jediný umí poslat vápník správným směrem do kostí a zubů a pokud ho máme nedostatek, tak je vápník nasměrován špatným směrem a může se například hromadit v tepnách a kolem srdce a může tak způsobit srdeční a cévní choroby..
recept: 500g =půlka malé hlávky zelí..300g.mrkve, 200g cibule, 20g.mořské soli, kmín, kopr, zázvor, jalovec bobkový list (a můžeme přistrouhat i červenou řepu, nebo tuřín nebo kedlubnu:-)
Zeleninu nakrouháme, prokmínujeme a prosolíme. Napěchujeme do vhodné nádoby. Zatížíme např. sklenicí naplněnou vodou. (Do nádoby by se nemělo dostat příliš mnoho vzduchu.) Necháme stát tři dny při pokojové teplotě . Po třech dnech nádobu uzavřeme, přemístíme do lednice a můžeme postupně jíst.
Mafinky z červené řepy - 1 větší červenou řepu (nebo dvě menší)
3 vejce
70 ml slunečnicového oleje
200 g kukuřičné mouky (bezlepkové
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
100 g třtinového cukru
70 g karobu(zdravější varianta čokolády..kdo chce může použít místo toho čokoládu)
100 g sušených brusinek nebo rozinek 
postup : 
1./Červenou řepu omyjeme, zabalíme do alobalu a upečeme do měkka. Vychladlou (ta bude už předem připravená)
rozmixujeme se všemi dalšími ingrediencemi a nalijeme do mafinkových košíčků..(přisypeme ještě ty rozinky nakonec...)

Pečeme na 180 °C asi 25 min. (buď ve formě na mafiny neb v košíčkách. Po upečení pomažeme medem a posypeme nasekanými oříšky nebo kokosem

červená řepa: nejzdravější je červenou řepu odšťavnit a pít čerstvou šťávu ale i tepelně upravená má ještě spoustu účinků a tak touto formou ji děti zbaští bez šklebení a nebudou ani vědět že baští řepu
kuřátko s cizrnovým salátem - Kuře s cizrnovým salátem 225 g cizrny 
4 rajčata
2 lžičky kremžskou nebo plnotučnou hořtici, podle chuti)
svazek petrželky
2 jarní cibulky
4 lžíce olivového oleje
špetka tymiánu, sušeného nebo čerstvého
1 žloutek z natvrdo uvařeného vejce
čerstvě utlučený pepř
sůl
Cizrnu si předem namočíme, nejlépe na noc. Druhý den ji uvaříme do měkka. Trvá to přibližně ¾ hodiny, pokud ale chceme var urychlit, přidáme lžičku jedlé sody. Nakrájíme jarní cibulku, petrželku i rajčata. Trochu cibulky si dáme stranou na ozdobu. Přidáme dvě lžičky hořčice, olivový olej, sůl, pepř, tymián, natvrdo uvařený žloutek a vše pečlivě promícháme.
Lopuch kořen a nať - Já kořen lopuchu dusím normálně s houbami a nebo s masem ale Japonci z lopuchu a z mrkve připravují vynikající jídlo - kinpiru - stejný díl mrkve a lopuchu, kořen se ořezává nožíkem, jakobyste ořezávali tužku a pak se to spolu zlehka orestuje na oleji a jí s obilovinou (rýží). Je to hodně bohatý na minerály, takže pojídání kinpiry je ideální podzimní příprava organismu na zimu. Ta odrůda lopuchu, co si Japonci vyšlechtili na silnější a nevětvený kořen, se jmenuje Gobo
Pečené brambory s Pikls s červenou řepou - To je oběd co dům dal a krásně to vyšlo:-) jak dělat pikls a proč mám u předchozí fotky
čínské nudle se sýrem - Čínské nudle pár minut povařím , pak je přehodim na osmaženou cibulku do zlatova a zamíchám, přidám česnek, koření vejce a na konci řapíkatý celer a promíchám..přidám k tomu sýr a oběd je za 15minut hotový:-)
Mafinky zeleninové - rozmícháme v misce 6.vajec
4.papriky nakrájené na kousky
půlka cibule nakrájená na kousky
pórek pokud ho máte rádi na kousky
dvě lžíce kukuřice, mražené nebo z konzervy
nastrouhaný sýr
já přidávám i nakrájené žampiony
dvě lžíce kukuřičné mouky
špetka kypřícího prášku
sůl a koření a případně kousek slaniny
vše zamíchat a nalejt do papírových košíčků 
na mafiny (raději předem vymastit ) a péct na 200stupňů asi 30minut
stojí to za to..jsou moc dobré:-)
červená čočka se zelím a houbami - recept: na cibulce postupně podusíme
houby (hlívu nebo žampiony a pod.)
zelí ..asi dva hrnky nadrobno nakrájené
300g červené čočky (předem propláchlé)
dusíme 10-15minut a přilévám případně vývar z kostí
koření dávám dle chuti (oregano, kmín, bazalka, petržel, česnek)
a trochu černého sezamu výborný na lesk černých vlasů
ten tam být nemusí...
mícháme dokud se voda neodpaří a hotovo !!!
podáváme samotné nebo s kouskem masa
navrch samozřejmě nějakou tu bylinku 
např lebedu, šruchu, salát a pod..
cizrnové placičky s celerovou pomazánkou - placičky recept : cizrna se nechá přez noc namočit--aby se dobře mixovala a pro lepší trávení (asi púl sáčku)
druhý den ji rozmixujeme a přidáme do těsta 2 vejce a případně i petržel, kurkumu a sůl.(já přidala například i kořen pampelišky, nebo kousek kořenu lopuchu)
poté z těsta uděláme placičky a opečeme na pánvi (dá se to opéct i v troubě kdo se bojí smažení, ale nejsou pak tak dobré)(doporučuji si k nim připéct i kousky slaniny:-)

 pomazánka recept : (ta se namázne na ty placičky navrch )
celer (350g) rozmixujeme s těmito dalšímy ingrediencemi)
1cibule
půl citronu
4.lžíce lahůdkového droždí (dost neznámé ale velmi zdravé a dobré....vedle pošty ve zdravé výživě ho maj)
sůl špetku
trošku oleje
50g.ořechů nejlépe vlašských nebo mandlí
zmixujeme a pomazánka je hotová
navrch nakrájíme jakoukoli bylinku..bršlici, pampelišku, lebedu a pod..
těstovinový salát s dušenou zeleninou - recept: uvaříme těstoviny- celozrnné, nebo rýžové, pohankové a pod
na cibulce podusíme celer na kostičky a mrkev..okořeníme.
smícháme dohromady zahřejem a klepnem do toho dvě vejce.
Hotovo..navrch přdám čerstvé bylinky ze zahrádky na kousíčky nakrájené.
např oregáno, jetel, bazalka, listy křenu.a stroužek česneku
pokapkám jablečným octem a troškou olivového oleje.
Ryba s kroupama, červenou řepou a omáčkou z natě lopuchu - Kroupy předem namočené pokud byl čas..povaříme
Řepu ve slupce můžeme vařit s kroupami nebo zvlášť to je jedno.
Rybu opečeme normálně v troubě s kořením na ryby.
Na cibulce podusím na kolečka nakrájené natě lopuchu a osolím trošku
pak tuto hmotu rozmixujem, můžeme přidat lahůdkové droždí,
kurkumu a kajenský pepř..špetku..aby byla kurkuma účinnější.
Uvařenou červenou řepu nakrájíme na kostičky a pohážeme navrch.
Sladkoslaná kombinace řepy a krup a ryby chutná velmi zajímavě:-) a navíc kroupy a řepa zbaví tělo nánosů ve střevech .
mrkvová pomazánka..nelekejte se je fakt dobrá - 5 velkých mrkví
½ celeru
150 g měkého sýra
1 velká cibule
řeřicha
sůl
2 lžíce lahůdkového droždí
100 ml tatarky nebo majonézy
šťáva z citronu anebo jarní bylinky na dochucení
domácí chléb
Očištěnou mrkev, celer a cibuli nakrájejte na kousky, přidejte na kostky pokrájen ý sýr a dochuťte řeřichou, lahůdkovým droždím a tatarkou. Osolte a vše rozmixujte. Pokud chcete, můžete ještě dochutit jarními bylinkami anebo citronovou šťávou. Pomazánka chutná nejlépe na domácím chlebu.
Dušená pohanka s zeleninou - RECEPT je za 20 minut hotový a je HLAVNĚ PRO TY CO MAJÍ KŘEČOVÉ ŽÍLY NEBO BEZLEPKOVOU STRAVU A MÁ MRAKY VITAMÍNŮ.

pohanka půl sáčku
2.cibule
3.papriky trikolor (můžou být jakékoliv)
provensálské koření, nebo koření které máte rádi
2.rajčata
trocha vody
Dvě cibule  osmažíme do zlatova
Přidáme na ni půl pytlíku pohanky a podusíme s trochou vody.s provensálským kořením
pokud jste masožrouti osmažte si kousek krůtího a šťávou si toto jídlo jemně polejte.
Asi po pěti minutách přidáme 3 nakrájené papriky trikolor...a dusíme dál
ochutnáváme pohanku a když už je měkká přidáme ještě dvě nakrájená rajčata a necháme vydusit vodu a hotovo:-)
makovník z pohankové mouky - recept
3 banány rozmačkat
100g.máku mletého přimíchat
200g pohankové mouky (v dobrém mixéru stačí rozmixovat pohanku)
jedlá soda ..lžičku
kypřící prášek, lžičku
vajíčka 4 kusy přimíchat
3 lžíce kokosového oleje (nebo i jiného oleje)
3 lžíce javorového sirupu (nebo domácího třeba:-)
špetka soli
promíchat a šup do trouby
(nejlépe na vymazaném pečícím papíru)
asi půl hodiny na 160 stupňů
pak k tomu udělám trochu pudinku...
mám raději něco mokřejšího k suchému makovníčku:-)
salát z červené řepy - řepu dělám  syrovou řepu(asi dva kusy) nastrouhat , osolit, dát kys.smetanu a rozdrcené vlašské ořechy.nebo jiná semínka, trošku citronové šťávy, trošku lahůdkového droždí a je to hotové:-)
Hlíva s řapíkatým celerem a bílou ředkví - 2 cibule osmažíme do zlatova
přidáme
450 g hlívy nakrájené na kousky
350 g bílé ředkve nastrouhané nahrubo
4 stonky řapíkatého celeru nakrájené na kousky
3 stroužky česneku na kousky
to vše okořeníme, osolíme, okmínujeme a dusíme do měka
asi za 20 minut hotovo..jako příloha nejlépe pečená zelenina
nebo rýže nebo celozrnný chléb :-) moc dobré a ještě víc zdravé
sůl
kmín
Pečená jablíčka s medem a vlašskými ořechy - PEČENÁ JABLÍČKA S MEDEM A VLAŠSKÝMI OŘECHY
8 velkých jablek
3 lžíce rozinek (hodinku předtím je namočit)
2 lžíce změklého másla
50 g VLAŠSKÝCH OŘECHŮ
1 čajová lžička skořice
2 lžíce medu
vyžďůráme dírky do jablíček a zastrkáme tam všechny ty vypsané dobroty a pak to necháme 15 minut péct na 180 stupňů...je to výborné že se jablíčka která nevydrží celou zimu zbaští včas a v mňamózní podobě:-) a navíc je to výborný recept i proti zácpě:-)
Obsah pokračuje za reklamou
Pokračujte dolů pro další obsah
Album zobrazuje pouze fotky a videa ( z ). - zrušit filtraci.

Odstranění fotek a videí z alba

Vyberte všechny fotky či videa, které chcete smazat a potvrďte akci.

Název

moje nejoblíbenější jídla do fotoknihy

Popis

jak jsem to vymyslela tak jsem to i uvařila

Období

leden 2004 až listopad 2018

Statistiky

  • 21 fotek
  • - zobrazení
  • 0 se líbí

Fototechnika

Olympus C160,D395

Kategorie a štítky

Nastavení

Veřejné album

Vidí všichni lidé.

Přístupné pouze pro 18+

Vidí pouze lidé, kteří potvrdí svou plnoletost pro zobrazení obsahu 18+.

Skryté album

Vidí pouze lidé, kteří znají přesnou adresu alba.

Zakódované album

Vidí pouze lidé, kteří zadají kód, který nastavíte.

Nahlásit album
Reklama

Další alba autora

Podobná alba

Pokračujte v prohlížení

Jestli se vám album líbí...

Přihlásit se na Rajče Prohlédnout
znovu

Také album můžete sdílet

Spustit prezentaci Zastavit
TIP Změny uložíte také pokračováním na další fotku či video a zrušíte je klávesou ESC.
Přidejte do popisu štítky (např. #svatba #cestování) a fotkuvideo tak objeví více lidí.
moje nejoblíbenější jídla do fotoknihy
Komentáře Přidat